Piata Imobiliara in 2015

Piata afacerilor – Studiu Darian – Comunicat de presa, 03-08-2015

Preţul mediu de tranzacţionare a apartamentelor vechi la nivel naţional a fost de 674 euro/metru patrat in primul semestru al anului, in timp ce locuinţele noi s-au vandut la o medie de 779 de euro pe metru patrat, potrivit unei analize a companiei de consultanţa şi evaluare Darian.2015 „Cel mai bun semnal al revenirii pieţei imobiliare este dat de interesul manifestat atat de investitorii noi pe piaţa din Romania, cat şi de revenirea celor care aveau proiecte la noi in ţara şi care, in ultima perioada, au „hibernat”. Ne aşteptam in perioada urmatoare la o creştere a stocului de proprietaţi pe toate sectoarele pieţei imobiliare”, se arata in studiul Darian.
In cele mai mari 15 oraşe din ţara s-a inregistrat o stagnare a preţurilor la locuinţele vechi in ultimele şase luni, preţul mediu situandu-se la nivelul de 754 euro/metru patrat. La nivelul oraşelor mici, nivelul mediu de preţ a fost de la 570 euro/metru patrat, la acelaşi nivel cu cel inregistrat in ultimele şase luni. In decursul ultimelor 12 luni, scaderea preţurilor aferente apartamentelor vechi a fost sub 1%, iar in ultimele şase luni s-a inregistrat un plus de 0,1%. Comparativ cu perioada de inceput a crizei (anul 2008), preţurile apartamentelor vechi au scazut cu aproximativ 40% la nivel naţional.
In cele 15 oraşe considerate poli de dezvoltare preţurile au fost cuprinse intre 567 euro/metru patrat la Arad şi 932 euro/metru patrat la Cluj-Napoca, rezultand o medie la nivelul polilor de 763 euro/metru patrat, similara cu nivelul inregistrat in semestrul trecut, dar cunoscand o depreciere substanţiala de 41% faţa de perioada de inceput a crizei, anul 2008.
In Bucureşti s-a inregistrat o creştere de 0,5% faţa de semestrul anterior şi de 1,5% faţa de aceeaşi perioada a anului trecut. Celalalt segment al pieţei imobiliare – apartamente şi case nou construite – a inregistrat şi el o uşoara creştere.
Comparativ cu perioada de inceput a crizei (anul 2008), preţurile apartamentelor noi au scazut cu aproximativ 33%. In decursul ultimelor şase luni preţul mediu a inregistrat o uşoara evoluţie pozitiva, de aproximativ 0,4%, trendul in ultimele 12 luni fiind unul similar. Astfel, preţul mediu unitar la nivel naţional in semestrul I din 2015 s-a situat la nivelul de 779 euro/metru patrat. In general, in ultimele şase luni s-a inregistrat o tendinţa de creştere a preţurilor, atat la nivelul polilor de dezvoltare, cat şi la nivelul oraşelor mici.
Un aspect interesant al pieţei este orientarea cererii potenţiale spre apartamentele construite recent, in detrimentul celor vechi. Apartamentele noi pentru clasa medie şi medie-inferioara sunt construite in zonele periferice ale oraşelor, preţurile sunt mai mici decat cele ale apartamentelor vechi situate in zone mediane sau periferice şi, de multe ori, se acorda un bonus sub forma unui loc de parcare exterior.

Preţurile medii de tranzacţionare aferente caselor şi terenurilor au cunoscut o uşoara depreciere la nivel naţional (0,4% in cazul caselor şi 1,4% in cazul terenurilor), comparativ cu perioada smiliara a anului trecut. Cele mai scumpe case şi vile s-au vandut in Bucureşti, la un preţ mediu de 1.073 euro/metru patrat, in creştere cu 0,3% faţa de semestrul anterior, Bucureştiul fiind şi singura localitate cu peste 1.000 euro/metru patrat. Pe locul secund se situeaza Cluj-Napoca cu un preţ mediu de 870 euro/metru patrat, similar cu cel din semestrul trecut. Cele mai mici preţuri de vanzare se regasesc in continuare in Alexandria (429 euro/metru patrat) şi Botoşani (435 euro/metru patrat). Dintre oraşele mici, cu populaţie sub 125.000 locuitori, cele mai mici preţuri s-au inregistrat la Botoşani cu o medie de 435 euro/metru patrat şi Piatra Neamţ cu 440 euro/metru patrat. In semestrul analizat, preţul mediu inregistrat la nivel naţional la tranzacţionarea caselor a fost de 573 euro/metru patrat, continuandu-se tendinţa de depreciere uşoara (-0,1%).
Piaţa comerciala tinde şi ea spre stabilitate, inregistrand la nivel naţional doar mici variaţii comparativ cu semestrul anterior.
Faţa de al doilea semestru al anului 2014, Capitala şi-a menţinut aceleaşi niveluri de chirii şi grade de ocupare pe toate segmentele pieţei comerciale. Randamentele, insa, au inregistrat uşoare contracţii, cuprinse intre 25 şi 50 de puncte procentuale.

Terenurile agricole continua sa fie cautate in ciuda faptului ca, de la inceputul anului 2012, acestea s-au scumpit cu aproximativ 50%, inregistrand cea mai importanta apreciere dintre toate sectoarele pieţei imobiliare. Piaţa terenurilor agricole este structurata, in general, in doua segmente mari: piaţa primara (segmentul de piaţa compus din parcele mici de teren, 1 – 10 hectare, in general, doar cu titlu de proprietate, neintabulate) şi piaţa secundara (segmentul de piaţa compus din parcele de teren comasate, 50 – 2.000 de hectare, in general, intabulate şi cu situaţie cadastrala).
Principalele zone agricole ale Romaniei sunt: Campia Romana, Campia de Vest, Podişul Moldovei, Podişul Dobrogei, Depresiunea Transilvaniei şi Podisul Getic. Preţurile pentru un hectar variaza intre 1.800 de euro/hectar, in Campia Romana – Oltenia, şi 4.500 de euro/hectar in Campia Romana – Muntenia.

Publicitate

Despre Alex Imreh

0742669918
Acest articol a fost publicat în Piata imobiliara și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s