Tranzacțiile imobiliare vor fi scutite de impozit dacă nu depășesc 100.000 euro

AvocatNet.ro : Incepand cu 1 februarie 2017, tranzacțiile imobiliare sunt scutite de impozit dacă se încadrează în plafonul de 450.000 de lei, iar peste această sumă se va aplica o cotă unică de impozitare de 3%. Schimbarea modului de impozitare a veniturilor obținute din vânzarea caselor și a terenurilor este prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Mai exact, la vânzarea construcțiilor și a terenurilor aferente acestora și la vânzarea terenurilor fără construcții, contribuabilii vor datora un impozit unic de 3% din venitul impozabil. La stabilirea venitului impozabil se va deduce din valoarea tranzacției suma neimpozabilă de 450.000 de lei. Cu alte cuvinte, dacă o tranzacție nu va depăși 450.000 de lei, aceasta va fi scutită de impozitul datorat statului.
„La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 lei”, scrie în actul normativ, cu precizarea că noul mod de impozitare va fi valabil începând cu tranzacțiile încheiate de la 1 februarie 2017.

Inainte de 1.02.2017/OUG3-2017, modalitatea de calcul a impozitului pe tranzacțiile cu case și terenuri era complet diferită, fara niciun plafon de scutire.
# pentru construcțiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum și pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la trei ani: 3% până la valoarea de 200.000 de lei; peste 200.000 lei, 6.000lei +2% din ce depășește 200.000 de lei;
# pentru imobilele dobândite la o dată mai mare de trei ani: 2% până la valoarea de 200.000 de lei; peste 200.000 de lei, 4.000lei +1%,din ce depășește 200.000 de lei.

„Impozitul (…) se calculează la valoarea declarată de părți în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacție”, prevede Codul fiscal.
Impozitul pe tranzacțiile imobiliare trebuie calculat și încasat de către notarii publici. Acest lucru se face înainte de autentificarea actului, iar apoi impozitul este plătit autorităților până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost încasat.

Schimbarea modului de impozitare este introdusă de Executiv pentru a încuraja vânzarea caselor și terenurilor, astfel încât să fie stimulată industria de construcții, în special în cazul construirii de locuințe. Totodată, Guvernul vrea ca în acest fel să reducă numărul de muncitori care pleacă în afara granițelor țării.
Atenție! În cazul moștenirilor, contribuabilii sunt scutiți de impozit, însă doar dacă succesiunea este dezbătută și finalizată în cel mult doi ani de la decesul autorului succesiunii. Dacă se depăsește termenul de doi ani, moștenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Publicitate

Despre Alex Imreh

0742669918
Acest articol a fost publicat în Legislație, Uncategorized și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Tranzacțiile imobiliare vor fi scutite de impozit dacă nu depășesc 100.000 euro

  1. Pingback: 1050mp cu front de 29m la b-dul Făgetului, cu utilități | Făget, Sălicea – parcele pentru case, cabane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s